At skrive for at forstå i dansk
Definition

Hvad er tænkeskrivning? Det er første del af skriveprocessen.
Når man skriver, er man i gang med at:

Eksempel

Her er et eksempel på tænkeskrivning om et fagligt begreb fortæller, som en kursist syntes var svært.

ok, så fortælleren i et digt eller en novelle er ikke det samme som forfatteren fordi forfatteren ikke vil sige hvad han mener? Men det han mener, hans budskab skal jo ud alligevel og det er fortælleren der skal have budskabet ud så. Eller hvad? Det vil jeg spørge om. Så er der alle mulige forskellige fortællere indre syn, ydre syn...alvidende, ...flere – det kommer om lidt. Hvorfor er der forskellige? Det må betyde meget for en novelle eller en bog om fortælleren fortæller meget eller lidt. Og det må være forfatterens valg så, at vise fortællerens viden. Men der er jo også blandede fortællerpositioner...
Øvelser

Her er en række øvelser, hvor du skal bruge tænkeskrivning , dvs. skriv løs, tænk ikke over om du skriver formelt korrekt – bare skriv! Du skal skrive det, så det bliver så rigtigt som muligt, men ikke så det bliver formfuldendt og smukt. Det er jo noget, du skriver for at hjælpe din hjerne.

A
Fra det konkrete til det abstrakte
Tænkeskrivning i 10-20 minutter

I danskfaget er der mange forskellige faglige begreber fx temaer, medier eller genrer. Forklar for dig selv ved at skrive, hvad de enkelte begreber betyder. Kom med eksempler fra noget af det, du har læst. Skriv løs uden at bruge bog, nettet eller eller noter.


B
Fra det konkrete til det abstrakte
Tænkeskrivning i 10-20 minutter
Skriv om hovedpersonen i en novelle du har læst:


C
Dialog og feedback

Læs det, du har skrevet op for en makker, eller sid i mindre grupper og del jeres viden. Giv hinanden kærlig, konstruktiv og konkret feedback på den viden, der er kommet frem. Udvælg de sætninger, som lyder bedst. Til den skriftlige eksamen i dansk vil denne øvelse være en god måde at bruge noget af tiden på i gruppearbejdet med teksthæfte 1.