At skrive for at forstå matematik
Definition

Hvad er tænkeskrivning i matematik? Det er både når man skriver for at forstå, og når man skriver første udkast til en tekst, fx til en projektrapport.
Når man skriver, er man i gang med:

Eksempler

Her er et par eksempler på tænkeskrivning, skrevet af kursister.

Jeg har en opgave der handler om boksplot. Jeg har en stribe tal – helt præcis 21 tal. De står bare ved siden af hinanden med komma mellem. Det er skostørrelser for eleverne i en hf-klasse – oh God!! Fx står der 39 seks gange. Det forvirrer mig at der er tal der står der flere gange. Der står at jeg skal bestemme kvartilsættet. Kvartilsættet er noget med 25%, 50% og 75%. Men hvordan skal jeg regne det ud? Jeg mangler nogle noter om hvordan jeg skal regne. Eller skal jeg overhovedet regne? HELP, please!!
Vi skal til at arbejde med vækst og differentialregning. Differentialregning aner jeg intet om – det er jo det vi skal lære noget om. Men vækst havde jeg på C-niveau – og vist også noget om i folkeskolen. Der hed det bare noget andet, synes jeg. Men vækst er noget om hvordan ting vokser. Fx om hvordan et træ vokser, eller hvordan penge i banken vokser. Jeg kender til lineær vækst, eksponentiel vækst og potensvækst. Jeg kan huske de tre formler: y = ax + b og y = b a x og f(x) = b x a. Så kan jeg også huske at der er noget der hedder hældningstal – eller noget lignende. Men jeg kan ikke huske hvilken formel det hører til. Jeg kan huske at a’erne i de tre formler er meget forskellige. Man kan regne dem ud. Og de betyder også noget. Der var noget med ét skridt til højre og så op. Nogle gange ned. Jeg har behov for lige at få på plads hvad de tre formler fortæller.
Øvelser

Her er en række øvelser hvor du skal bruge tænkeskrivning , dvs. skriv løs, tænk ikke over om du skriver formelt korrekt – bare skriv!

A
Skriveøvelse når du eller I skal begynde på nyt stof
Tænkeskrivning i 5 minutter
Skriv hvad du ved om emnet, og hvad du mener emnet indeholder. Selv om du ikke mener du ved noget om emnet, så vil du alligevel altid have én eller anden indsigt.


B
Skriveøvelse til at forstå et matematisk begreb
Tænkeskrivning i 5 minutter
Matematik indeholder rigtig mange begreber. Matematiske begreber er fx fremskrivningsfaktor, indekstal, sammenhænge, kapitalfremskrivning, regneforskrift, hældningskoefficient, funktioner, differentialregning, integralregning, trekanter. Skriv og forklar det begreb som du har behov for at få styr på, for dig selv.


C
Skriveøvelse hvis du ikke kan løse en matematikopgave
Tænkeskrivning i 5 minutter
Skriv hvad opgaven går ud på med dine egne ord. Skriv kort hvad du ved om det stof opgaven handler om. Skriv hvad det er du ikke forstår i opgaven. Forsøg herefter at løse opgaven igen.


D
Skriveøvelse til opsamling i begyndelsen af undervisningsgang
Tænkeskrivning i 5 minutter
Skriv hvad du husker af matematik fra sidste undervisningsgang


E
Skriveøvelse til opsamling i slutningen af undervisningsgang
Tænkeskrivning i 5 minutter
Skriv hvad du husker af matematik fra timen. Skriv både hvad du har forstået, og hvad du ikke har forstået.


F
Skriveøvelse når du eller I skal begynde på en projektrapport
Tænkeskrivning i 5 minutter
Skriv kort hvad du ved om det emne du eller I skal skrive om.


G
Studiekompetence – hvordan tager du noter?
Tænkeskrivning i 10 minutter
Skriv og besvar følgende spørgsmål hvis du ikke tager noter:

Skriv og besvar følgende spørgsmål hvis du tager noter: